08.03.2023 Yhdessä-hanke

Venyykö sentti?

Tästä se ajatus lähti

Momssien Yhdessä-hanke tukee perheiden arjenhallintaa kokoamalla erilaisia työkaluja perheiden arjen tarpeisiin. 

Helmikuussa järjestimme yhteistyössä Alajärven OmaSp:n kanssa Venyykö sentti-webinaarin. Webinaarissa me Momssien hanketyöntekijät keskustelimme OmaSp:n työntekijöiden palvelupäällikkö Helena Marjomäen ja palveluneuvoja Tuire Viinamäen kanssa siitä, mistä säästöt arjessa voisivat syntyä. Tuire Viinamäki oli palannut hiljattain vanhempainvapaalta pankin tiskin taakse, joten hän puhui kokemuksen äänellä myös nelihenkisen perheen arkitalouden hoidosta elämänvaiheessa, jossa taloudenhoitoa joutui miettiä tarkemmin. 

Myönnän säästämisen olleen aina vaikeaa ja shoppailu on tuntunut houkuttelevalta. Visalaskuakin on tullut lyhennettyä minimi, jolloin luottotilin suoraveloitukset ja lyhennys ovat olleet plus miinus nolla. Päädyin noin vuosi sitten keskustelemaan tuolloin hoitovapaalla olleen Tuiren kanssa aiheista, joita nyt käsittelimme webinaarissa. Tuiren vinkeillä ja itsepetokseen päättyvistä selittelyistä luopumalla pääsin käsiksi säästämiseen. Muutos ei tapahtunut kertarysäyksellä ja kaikkia tapoja kerralla muuttamalla vaan askel kerrallaan. Ihminen kun ei pysty kovin moneen muutokseen samanaikaisesti. Muutoksesta tulee tulla toistoja ja toistoista osaksi arkea lutviutuvia rutiineja. Rutiineista alkaa hiljalleen muodostua kokonaisuus, jossa muutokset alkavat tuntua säästöinä. Tuhlari innostui säästämisestä. Olisiko webinaarin aiheista sinulle hyötyä arjen talouttasi suunnitellessa?

Myös webinaariin osallistujat olivat voineet lähettää etukäteen kysymyksiä, joita lähetyksessä käytiin läpi. 

RuokaaRuokaa

Webinaarissa keskustelimme pitkään siitä miten hyvä ruokasuunnittelu säästää niin lompsaa kuin luontoakin. Tuiren vinkit ruokasuunnitteluun: 

Keskustelussa nousi esiin myös ystäväpiiristä napatut ideat koulun ruokalistan hyödyntämisestä perheen ruokasuunnittelussa tai valmiin viiden viikon ruokalistan käytöstä. Molemmissa suunnitelmissa ruokahuolto perustuu toistuvaan ruokalistaan helpottaen niin ruokasuunnittelua kuin kaupassa asiointia. 

Tuire muistutti myös, että liian tarkka ja säntillinen budjetointi ei ole kestävää. Itselleen pitää olla armollinen. 

Tarvitsenko vai haluanko?

Itselleni ja niin monelle muullekin naiselle tiukan paikan eteen jouduttiin keskustelussa vaatehankinnoista. “Osta mitä tarvitset, älä aina mitä haluat, ja opi erottamaan nämä toisistaan”, oli Tuiren tiukka vinkkivitonen. Tuire haastoi käymään itsensä kanssa syvempääkin keskustelua siitä, mitä tarvetta shoppailu itsessä tyydyttää: Voiko shoppailuhalu nousta esim. lapsuuden kodin kokemuksista rahan käytöstä tai koetusta niukkuudesta? 

Vanhan sanonnan mukaan köyhän ei kannata ostaa huonoa laatua. Sanonta pitää paikkansa myös vaatehankintojen osalta. Esimerkiksi laadukasta toppatakkia voi käyttää usean talven ajan, jolloin käyttökertojen määrä lisääntyy ja suhteessa vaate tulee edullisemmaksi kuin ostamalla joka talvi edullisen huonolaatuisemman takin. Samalla myös luonto kiittää tässäkin kohden.

Keskustelun kääntyessä kierrätykseen, pääsimme lempiaiheemme pariin. Kirppistely on hyvä keino päästä itselle tarpeettomasta eroon ja samalla tapa myös tehdä tarvehankintoja. Kokemus opettaa kirppishaukaksi. Pisteitä ropisi myös Momssien Vaatepankki-ideologialle, jossa tavaran kierrättämiseen ei käytetä rahaa. Vaatepankki onkin osoittautunut monessa perheessä hyväksi keinoksi säästää niin lasten kuin omissakin vaatehankinnoissa. Kokeneimmat vaatepankkeilijat tulevat pankille mukanaan kestokassillinen lapsille pieneksi jääneitä vaatteita ja pakkaavat kassiin seuraavan koon vaatteet. Kätevää ja ekologista. 

Keskustelimme  webinaarissa omista kokemuksistamme naisten vaatekutsuista, joissa kukin tuo kaapin perälle unohtuneet hutihankinnat ja muut omasta käytöstä poistuneet vaatteet vaihtoon. Kutsut voidaan pitää kotioloissa tai vaikkapa työpaikan kahvihuoneessa, kuten me teimme ystävieni kanssa. Vaatteiden sovittelun lomassa höpötellään kuulumiset, nauretaan ja kahvitellaan. Ylijäävät vaatteet, jotka eivät mahtuneet kenenkään päälle, toimitimme paikalliselle Vaatepankille. Tällaisilla kutsuilla ei tarvitse miettiä niin tarkkaan kysymystä tarvitsenko vai haluanko? 

Liittymät/suoratoistopalvelut/vakuutukset

Päädyimme keskustelemaan myös siitä miten salakavalasti erilaiset edullisilta tuntuvat liittymäsopimukset, suoratoistopalvelut ja sovellukset voivat yhteenlaskettuna napata tilistä isonkin siivun. Tuire kehottikin säännöllisesti tarkistamaan omien suoratoistopalveluiden ja muiden kuukausimaksullisten sovellusten/sopimusten tarpeellisuuden. Tarkistettavien listalle päätyvät myös puhelin- ja nettiliittymät, jotka tulisi suhteuttaa oman käyttötarpeen mukaan. “Tarkista, ettet maksa turhasta,” vinkkasi Tuire. Samat vinkit pätevät myös vakuutuksiin. Tarkistamalla oman vakuutustarve ja vakuutusten kilpailuttaminen samoilla vakuutusehdoilla voivat tuoda siivun säästöä arkitalouteen. Päädyimme pohtimaan, miten houkuttelevalta tuntuisi ei-pakollisista vakuutuksista säästäminen lakkauttamalla ne. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että vahingon tai sairauden yllättäessä vakuutuksen lakkauttaminen voi kuitenkin kostautua taloudellisesti. 

Tili tuli, tili meni

Yhteen webinaariin tulleista ennakkokysymyksistä oli helppo samaistua: Miten säännöstellä omaa rahankäyttöä ja halua tuhlata rahaa esim. tilipäivänä? 

Tuhlailunhalulle Tuire asetteli jälleen peilin eteen. Mikäli tuhlailufiilis on toistuvaa, kannattaakin selvittää ensin itselleen mistä tarve tuhlailuun kumpuaa ja onko se jo itselle ongelmallista käytöstä, joka heikentää oman talouden hallintaa. Aina vaan ja edelleen päädyttiin saman kysymyksen äärelle: Tarvitsenko vai haluanko? 

Palkkapäivän rutiineiksi Tuire ja Helena vinkkasivat maksamaan myös itselle palkka eli laittamaan itselle sopiva siivu tuloista säästöön sen jälkeen kun laskut on maksettu. Säästöä kertyy huomaamatta. Säästö toimii puskurina paitsi isommissa hankinnoissa, myös elämän yllättävissä tilanteissa. 

Pankista apua ja vinkkejä

Molemmat pankkinaiset rohkaisivat lähestymään omaa pankkia, mikäli oma rahankäyttö tai taloustilanne huolettaa. Pankki ei pysty säästämään kenenkään puolesta tai säännöstellä rahankäyttöä, mutta hyviä vinkkejä, apua ja arkitaloutta tukevia tuotteita heiltä löytyy kyllä. Yhteyttä kannattaakin ottaa ajoissa, jotta toimenpiteistä olisi apua kurssin uudelleen suuntaamisessa. Tulotason tippuessa naiset kehottavat ottamaan heti yhteyttä pankkiin. 

Helena ja Tuire suosittelevat ottamaan lainojen yhteyteen ns. lainaturvan, jossa on mm. turva tahattoman työttömyyden varalle. Lainaturvan paras kaveri on henkivakuutus. Näin elämän ikävissä tilanteissa ainakin taloudellinen turva on taattu, vinkkaavat pankkinaiset.

Tästähän innostuu - kiitos

Arjen suunnittelu taloudelliselta kannalta ei siis ole tylsää puuhaa, joka vie ilon ja kaiken kivan. Järkevällä suunnittelulla ja itseään koutsaamalla voi suunnittelusta tulla elämäntapa, joka mahdollistaa unelmia ja auttaa mahdollistamaan isompia hankintoja. Kierrätys ja ruokasuunnittelu ovat myös osa ekologisempaa elämäntapaa.

Kiitos OmaSp:n Helena ja Tuire. Saimme paljon ajateltavaa. Me Yhdessä-hankkeen työntekijät käytämme itseämme koekaniineina aiheen tiimoilta, testaamme webinaarin vinkkejä ja kerromme sitten oivalluksistamme Momssien some-alustoilla. 

Yhdessä-hanke ja talouden oppityttö, Ulla A

takaisin alkuun

gfdgf