25.09.2023 Yhdessä-hanke

Mikä on normaalia nuorten somekäyttäytymisessä ja mistä vanhempien pitäisi olla huolissaan? Näitä kysymyksiä teini-ikäisten vanhemmat pysähtyivät pohtimaan Evijärvellä järjestetyssä Teinineuvolassa. 

Teinineuvola on teini-ikäisten vanhemmille suunnattu avoin kahvila, joka kutsuu vanhempia pohtimaan yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa tämän päivän nuoren maailmasta nousevia kysymyksiä ja ilmiöitä Evijärven kunnantalolle kerran kuukaudessa. Ensimmäisenä vieraana Teinineuvolassa oli poliisi Pyry Luomala, jolla on työnsä puolesta kosketuspinta nuorten somettamisen varjopuoliin. 

Teinineuvolassa Luomala kertoi nuorten keskuudessa sosiaalisessa mediassa leviävästä ilmiöstä, jossa kuvataan kännykkäkameralla toisen nöyryyttämistä erilaisin keinoin. Kuvamateriaali leviää nuorten suosimissa somekanavissa sekä heidän välisissä keskusteluryhmissä. Poliisina ilmiö huolestuttaa Luomalaa. 

Luomala piti huolestuttavana myös sitä, että sensuroimaton materiaali on helposti löydettävissä netissä. Jos sisältö kuormittaa aikuisenkin mieltä, mitä se tekeekään lapselle? Lasten mieli ei vielä käsittele verkkokalvoille ilmestyviä asioita aikuisen tavoin, muistutti Luomala. Materiaali voi olla hyvinkin haitallista ja traumatisoivaa lapseksi luokiteltavalle nuorelle, jonka mielen resilienssi ei kykene vielä pureskelemaan sitä. 

Keskustelua Teinineuvolassa herätti se, miten moni aikuisen mielestä huolestuttava, tai jopa rikosoikeudelliseksi teoksi luokiteltava käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa, saattaa tuntua nuoresta ihan normaalilta, koska muutkin tekevät niin. 

Pyry Luomala rohkaisi olemaan kiinnostunut oman lapsen kännykästä ja tämän käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa. Aiheesta on hyvä pyrkiä keskustelemaan rakentavasti nuoren kanssa ja osoittaa näin olevansa kiinnostunut hänen asioistaan. Luomala muistutti myös, että huoltajalla on laillinen oikeus tarkistaa alle 18-vuotiaan puhelin. 

Voimme arvuutella mistä nuorten somemaailmassa syntyvät huolestuttavat ilmiöt kertovat. Ne voivat kieliä radikaalilla tavalla hyväksynnän hakemisesta tai oman pahan olon purkautumisesta. Istuttamalla lapseen tervettä itseluottamusta voi vaikuttaa myös tämän nettikäyttäytymiseen. Terveellä itsetunnolla varustetun nuoren ei tarvitse hakea toisten hyväksyntää ei toivotulla tavalla, oli Luomalan terveiset Teinineuvolan aikuisille. 

Luomala pyysi Teinineuvolan vanhempia pohtimaan millaista mallia aikuisten keskustelukulttuuri sosiaalisessa mediassa antaa nuorille ja voisiko tällä mallilla olla osansa ilmiöissä. Millainen on hyväksyttävä keskustelutyyli ja -kulttuuri aikuisten kesken? Millaisia vaikutteita nuori saa esim. kotoa toisista ihmisistä puhuttaessa?

Poliisina Luomala näkee myös sosiaalisen median hyvät puolet. Some on madaltanut nuoren yhteydenottoa poliisiin ja tuonut poliisin työn näin lähemmäksi myös nuoren maailmaa. Tavoitettavuus ja tiedon nopea levittäminen ovat poliisin työn kannalta hyviä puolia sosiaalisessa mediassa. Myös Luomalla on oma ammattiprofiili Instagramissa. 

Nuorille on netissä monenlaisia matalan kynnyksen palveluita, joiden kautta nuori voi ottaa yhteyttä ja keskustella aikuisen kanssa mieltä painavista asioista. Netistä löytyy myös virtuaalisia nuorisotiloja ja muuta nuoren maailmankuvaa positiivisella tavalla rakentavaa yhteisöllistä materiaalia. Peli ei ole vielä menetetty, muistutti Luomala. 

Ulla Anttila, Yhdessä-hanke

takaisin alkuun

gfdgf