04.09.2023 Ulla Anttila

Syksy on hyvää aikaa aloittaa kaikki alusta, tehdä hyviä päätöksiä ja laittaa remonttiin koko elämä. Kansalaisopiston kurssitarjontakin pursuaa mitä mielenkiintoisempia juttuja ja moni taho somessa on keksinyt onnen ja autuuden avaimet, jotka voisi pientä maksua vastaan ottaa haltuun omassa elämässä. Aikaoptimisti minussa yrittää mahduttaa vuorokauteen ja minuuteen paljon. Kaikki muutkin jaksavat ja kerkiävät. 

Ei ihme, että käynnistyvä syksy saattaa tuntua kaoottiselta. Jarkko Martikaisen sanoitusta lainaten: “Raato raahautuu huomiseen”. Voimat tuntuvat valahtavan mielen mustaan aukkoon. Aika ei riitäkään ihan kaikkeen eivätkä hyvät lupaukset uudesta elämästä ja kadotetuista kiloista toteudu. 

On tutkittu tosiasia, ettei ihminen kykene pysyviin elämäntapamuutoksiin laittamalla koko elämää kerralla remonttiin. Uusien tapojen oppiminen vaatii aikaa, toistoja ja voimavaroja. 

Mistä aloittaa ja mihin keskittyä? Mitä muutoksia toivon elämääni ja mitkä muutoksista tukevat toinen toisiaan? Mikä askel johtaa toiseen? 

Tasapainoisen elämän avaimet eivät löydy ihmekonsteista, vaan oman elämän eteen pysähtymisestä. Jo arjen pakollisten rutiinien asettuminen uomiinsa vaatii aikaa. Rutiinit luovat rytmiä, joka auttaa myös hahmottamaan mihin kaikkeen aika pakollisten kuvioiden jälkeen riittää. Muistojen pankin talletuksetkin syntyvät arjen rutiinien keskellä. On siis oltava tilaa olla samassa aikaikkunassa läheisten kesken. 

Kynä ja paperi ovat oivia työkaluja oman elämän hahmottamiseen. Mitä muutoksia haluan nähdä elämässäni ja millaisia askeleita otan tavoitteita kohden? Kyse ei ole treenipäiväkirjasta, vaan pienten asioiden havaitsemisesta ja muistiin merkitsemisestä. Muutaman minuutin vaativa kirjaaminen auttaa hahmottamaan omaa matkaa ja siinä tapahtuvia muutoksia. Kenties se näyttää myös muutokseen estävät seikat, jos maltan olla rehellinen itselleni. 

Tässä ja nyt on elämä! 

Ulla Anttila Yhdessä-hanke

takaisin alkuun

gfdgf