29.05.2023 Yhdessä-hanke

Toukokuun alussa Momssien Yhdessä-hanke järjesti hotelli-ravintola Alvariinissa illan, joka kutsui naiset puhumaan rahasta. Ilta toteutettiin yhteistyössä Alajärven Oma Sp:n kanssa. Puhujavieraana ja ajatusten herättelijänä toimi Naiset Puhuu Rahasta -yhteisöstä Päivi.

Iltaan oli saapunut parikymmentä naista, jotka eivät arkailleet jakaa ajatuksiaan rahaan liittyen. Yhdessä oivallettiin monenlaista omaan talouskäyttäytymiseen liittyen.

Ennen kuin Päivi päästi pohtimaan, mitä omalle taloudelle kuuluu, kehotti hän kysymään: “Mitä minulle kuuluu? Miten voin ja miten arkeni sujuu?” Kun voit hyvin ja arki sujuu, on raha-asioistakin helpompi pitää huolta, oli Päivin tärkeä viesti meille kuulijoille. Kun omat kuulumiset ja voimavarat on kartoitettu, voi pysähtyä pohtimaan talouden kuulumisia. Mistä raha tulee ja mihin sitä menee?

Muutaman kuukauden tiliotteet ovat hyvä tiedon lähde ja kertovat rehellistä tarinaa omasta rahan käytöstä. Paitsi rehellisyys omasta taloudesta itselle, on tärkeää avoimuus rahapuheelle myös parisuhteessa.

Kun oman talouden tulot ja menot ovat selvillä, voi hissukseen harjoitella budjetointia. Suunnittele ja ennakoi: jaottele laskut säännöllisesti toistuviin ja harvemmin erääntyviin, oli Päivin vinkki budjetoinnin alkeisiin. Myös isommat säästökohteet ja tavoitteet kannattaa huomioida taloussuunnittelussa.

Keskustelua osallistujien kesken herätti ns. puskurirahasto, jota voisi kutsua myös ns. pahan päivän varalle -rahastoksi. Parin kuukauden palkan suuruinen summa “takataskussa” antaa taloudellista turvaa yllättävissä tilanteissa. Tuloista kannattaakin irrottaa 10 % hiljalleen kertyvään puskurirahastoon.

Päivi vinkkasi etsimään hyviä työkaluja budjetointiin Marttojen ja Takuusäätiön sivuilta. Molemmilta sivuilta löytyy talouteen liittyen muutakin hyvää materiaalia.

Säästämisen suhteen Päivi varoitti ns. dieettiajattelusta. Omaan talouteen liittyvät parannustoimenpiteet kannattaa tehdä pitkällä aikavälillä ja juurruttaa siihen liittyviä uusia rutiineja ajan kanssa. Kerralla kaikki kuntoon -projekti palauttaa yleensä hyvin nopeasti lähtötilanteeseen.

Oman talouden hahmottaminen ei ole vain numeroiden tunnistamista, vaan myös omien taloustapojen tunnustamista. Budjetin teko kannattaakin aloittaa pitämällä kirjaa menoista suhteessa tuloihin. Päivi rohkaisi pitämään kiinni budjetoinnin opettelusta, vaikka varsinkin ensimmäisten kuukausien aikana budjetti voikin ylittyä.

Omiin taloustapoihin eivät vaikuta vain nykyhetken talouteen vaikuttavat tunnusluvut. Talouteen liittyvää käyttäytymistä ohjaa myös lapsuuden kodista opitut tavat ja se, miten silloin rahasta on puhuttu. Näin ollen myös omaa suhdetta rahaan ja siitä puhumiseen kannattaa tarkastella suhteessa omaan jälkikasvuun. 

Kun illassa oltiin sukellettu syviin vesiin pohtimaan muutakin kuin numeroita, Päivi kehotti tunnustelemaan tarpeita, joiden nojalla ostopäätökset tehdään. Ohjaako ostopäätöstä todellinen tarve, tunne vai halu? Päivi painotti, ettei ostopäätöstä kannata tehdä tunteen pohjalta, sillä sillä voi olla koukuttava vaikutus omaa talouskäyttäytymiseen. Päivi vinkkasikin tekemään listan asioista, joita haluaisi ostaa ja antaa itselle miettimisaikaa todellisista tarpeista. Tunne tarpeen pohjalla voi olla eri kuin todellinen tarve.

Vakavan aiheen äärelle päästiin, kun Päivi muistutti taloudellisesta väkivallasta, joka on yksi henkisen välivallan muoto. Taloudellista väkivaltaa on muun muassa toisen talouden kontrollointi. Mikäli itsellä on kokemus taloudellisen väkivallan kohteena olemisesta, on hyvä ensiaskel avun hakemiseen naistenlinja.fi -sivuston chat.

Mikäli omaan talouteen liittyvät asiat huolestuttavat, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, joka voi auttaa talouden tarkastelussa. Takuusäätiön maksuttomista palveluista saa apua ja tukea oman talouden tasapainoon saattamisessa. Myös oman kunnan aikuissosiaalityö ja seurakunnan diakoniatyö tekevät työtä talousasioiden äärellä. Talousneuvola, jota järjestetään ajoittain useilla paikkakunnilla, on niin ikään matalan kynnyksen paikka lähteä hakemaan apua ja vinkkejä oman talouden tasapainottamiseksi.

Kirjoittanut Ulla Anttila Naiset puhuu rahasta -yhteisön Päivin puheen pohjalta

takaisin alkuun

gfdgf