18.04.2023 Yhdessä-hanke

Maaliskuun lopussa saimme pitää webinaarin välityksellä vieraanamme luennoitsija, terapeutti, työnohjaaja ja kirjailija Päivi Niemeä. 

Päivin mukaan opimme rajoja vanhemmiltamme ja kasvuympäristöstämme, siitä miten kehoomme, tahtoomme, tunteisiimme ja ajatteluumme on vastattu. Rajat muokkaantuu elämämme varrella elämäntilanteiden muuttuessa. Kyse ei ole siis stabiilista tilasta. Olemme fyysinen, psyykkinen, henkinen ja hengellinen kokonaisuus. Rajat ilmenevät ja niitä tarvitaan kaikilla näillä alueilla minuudessamme. Tarvitsemme rajoja siis minuutemme suojaksi.  Rajojen tehtävä on pitää hyvä sisällämme ja meille paha ulkopuolella. Rajansa siis totisesti kaikella. 

Rajamme vaurioituvat myös helposti esimerkiksi eri tyyppisten traumojen kautta. Varhaisessa lapsuudessa hyvän puute tai satuttavat elämäntapahtumat saattavat rajamme epätasapainoon. Rajoen vauriot ilmenevät rajattomuutena, liian vahvoina rajoina tai ailahtelevina ja epäselvinä rajoina. Elämän varrelle tulevat kriisit ovat kuitenkin myös uusia ja arvokkaita mahdollisuuksia tutkia ja asettaa omia rajoja uudelleen, rohkaisee Päivi.

Hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi on hyvä hahmottaa rajansa ja pitää niistä huolta. Hyvinvointia tukevia rajoja tulee hahmottaa ajankäytöllisesti ja fyysisesti niin työssä kuin vapaa-ajalla. Aikaopitimisti myy helposti meille kaikille rajallista aikaansa sanomalla liian moneen suuntaan kyllä. Päivi muistuttaa, että hyvällekin asialle joutuu joskus sanomaan ei, jotta hyvät asiat elämässä saisivat olla elämää kannattelevia ja voimaannuttavia sopiviin mittasuhteisiin asetettuna. Kaikki ei mahdu elämään kerralla. Sen lisäksi, että oppii puolustamaan omia rajojaan sanomalla ei, on opittava myös hahmottamaan missä kohden on hyvä sanoa kyllä. Mitä hyvää mahtuu elämääni juuri nyt? Sano kyllä sille, mikä rakentaa elämääsi juuri tässä kohden. Omien tarpeiden hahmottaminen ja rehellinen kuuntelu on avainasemassa. 

Päivi laittoi webinaariin osallistujat pohtimaan, miksi rajojen laitto voi tuntua niin pelottavalta. Päättelimme, että pinnan alla voi piillä pelkoa hylätyksi tulemisesta tai pelkoa siitä, että loukkaa rajoja asettamalla toisia. Liialla velvollisuuden tunnolla varustettu ja suorittamiseen taipuvainen ihminen tulee helposti huomaamattaan kävelleeksi paitsi omien rajojen myös toisten rajojen yli. 

Terveet rajat ovat Päivin mukaan joustavat, mutta vahvat. Omia rajoja hahmottaakseen tulee oppia kuuntelemaan kehon kokemuksia, ajattelua, tunteita ja moraalia. Omia arvoja vastaan toimiminen kuluttaa rajoja. Itselleen kannattaakin selvittää millaista elämää haluan elää. Mitkä arvot määrittävät elämää ja minuuttani? Mitkä ovat voimaannuttavia asioita? Mille ja kenelle haluan antaa aikaani?

Voimavarat lasketaan päiväksi kerrallaan. Yö on voimavarojen latauksen aikaa, jonka tulisi valmistaa meitä ottamaan seuraava päivä vastaan ja säädellä mihin yöllä ladatun virran energiat kunakin päivänä laitetaan.  Väsymystä tuntiessa on pysähdyttävä lepäämään. Päivi muistuttaa, että väsymyksen vastapaino on lepo, ei tsemppaus. On hyvä pysähtyä pohtimaan myös asioita, jotka toimivat latauksena ja kannattelevat, kuten hyvät ihmissuhteet. Joustavat rajat venyvät tarvittaessa toisen mielipiteen edessä. Päivi pyytää pohtimaan tarkkaan minkä kokoisia ovat ne asiat, joissa voimme venyttää omia rajoja menettämättä kuitenkaan niitä.

Hyvinvointia ja onnellisuutta lisätäksemme Päivi kehottaa tunnistamaan vaikeatkin tunteet, olemaan niiden kanssa läsnä ja kestämään tunnetta hetken. Mitä tärkeää tunne kertoo juuri nyt. Päivi muistuttaa elämän tapahtuvan tässä ja nyt, luopumaan “sitten kun” -ajattelusta, unelmoimaan rohkeasti ja näkemään hyvä mikä on juuri tässä hetkessä läsnä. Hymyileminen, aktiivinen vapaa-aika, ihmissuhteet, kohtuus, kiitollisuus, hyvän tekeminen ja rajojen sisältä päin hahmottaminen ovat avaimia hyvinvointiin ja onneen. 

Lisää aiheesta Päivi Niemen kirjoissa:

Tekstin kokosi Päivi Niemen luentodiojen ja 30.3. pidetyn webinaarin pohjalta Ulla Anttila

takaisin alkuun

gfdgf