05.04.2023 Yhdessä-hanke
Joulukuussa 2021 elettiin Momsseissa jännittäviä hetkiä. STEA:lle oli laitettu kunnianhimoinen hakemus kolmivuotisesta hankkeesta, jolla työllistettäisiin kaksi henkilöä tavoittamaan puolet Etelä-Pohjanmaan kunnista. Hankkeen keskiöön oli määritelty naisten voimaantumista, lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemista, yksinäisyyden lieventämistä, aikuistuvien nuorten tavoittamista sekä yhdistyksen vapaaehtoisten tukemista. Yhdessä-hanke toisi myös hyvää jatkumoa aikaisemmalle Sinä Et Ole Yksin -hankkeelle, jolla pyrittiin lieventämään korona-ajan tuomaa yksinäisyyttä. STEA näytti vihreää valoa Yhdessä-hankkeelle.
Me hanketyöntekijät pääsimme irrottautumaan hankkeen palvelukseen huhtikuun 2022 alusta. Hanke tuli kuin tilauksesta meidän molempien työpoluille. Toinen meistä oli ehkä tiedostamattaan kaivannut jotakin uutta ja toinen oli tuoreeltaan toipumassa burn outista. Askeleet osuivat ihmeellisellä tavalla yksiin hankkeen aikataulun osalta. Myöhemmin olemme saaneet todeta, että myös persoonina olemme täydentäneet toisiamme tässä työssä. Sydämen sykkeet osuivat yksiin niin työparina kuin hankkeen tavoitteiden sekä yhdistyksen unelmien suhteen. Olemme pyrkineet tekemään työtä levosta käsin. Rauhallisessa vauhdissa kykenemme näkemään maisemat, joissa liikumme.
Sopivan toimiston löydyttyä käärimme hihamme ja aloimme määritellä miten vastaisimme käytettävissä olevilla resursseilla hankkeen tavoitteisiin. Kun näin vuotta myöhemmin muistelee näitä hetkiä, huomaa miten paljon on tullut korvien väliin tilaa ja hankekarttaan toisenlaisia suuntaviivoja kuin tuolloin kaavailimme. Vuosi on avannut eteemme mahdollisuuksia, joita emme työn alkaessa osanneet ajatellakaan.
Hyvinvointialueet ovat tuoneet meille kolmannen sektorin toimijoille mukavaa ajatuspöhinää ja mahdollisuuden tarkastella omaa toimintaamme. Olemmekin Yhdessä-hankkeen puitteissa pyrkineet verkostoitumaan toisten toimijoiden kanssa niin hankealueen ytimessä Järvi-Pohjanmaalla kuin koko Etelä-Pohjanmaalla. On kutkuttavaa, millaisia juttuja ja uusia tarttumapintoja tässä ajassa on. Moni toimija niin julkisella puolella kuin kolmannella sektorilla on valmis kokeilemaan yhteistyötä, jolla vastata ajasta nouseviin tarpeisiin. Mainittakoon tästä esimerkkinä Alajärven kaupungin Sitko-hankkeen kanssa toteutettu teinien vanhemmille suunnattu Teinineuvola sekä Alajärven evl.seurakunnan kanssa toteutettu Sekasorron Sinfonia, luova projekti, joka oli suunnattu leikki-ikäisille sekä heidän äideilleen. Ideaverkkoja on vuoden aikana laskettu vesille ja jäämme innolla odottamaan, millaisia toteutuksia näistä innovaatioista syntyy; toimintoja, joilla voimme olla tarjoamassa hyvinvointia ja työkaluja arkeen.
Yhteistyömme ei ole rajoittunut vain toisiin sote-toimijoihin. Tartuimme yhteistyössä Alajärven OmaSp:n kanssa ajasta nousevaan talouden kiristymiseen järjestämällä “Venyykö sentti” -webinaarin. Webinaarissa pankin asiantuntijat tarjosivat vinkkejä ja työkaluja oman talouden järkevään hallintaan. Oma Sp:n kanssa on yhteistyön multaan kylvetty myös uudet siemenet.
Eräänlaiseksi hankkeen tuotteeksi muodostuivat ensimmäisen toimintavuoden aikana naisille suunnatut illat. Järjestimme näitä naisille suunnattuja iltoja kolme, joista yksi Vimpelissä, toinen Alavudella yhteistyössä Alavuden evl.seurakunnan kanssa sekä kolmas verkossa webinaarin muodossa. Kaikkiin kolmeen naisteniltaan olimme kutsuneet vieraaksi mielen asiantuntijat, jotka kattoivat eteemme voimaantumiseen liittyviä työkaluja. Positiivista palautetta saaneet naisten omat illat tulevat saamaan jatkoa hankkeen aikana uusin teemoin.
Kuluvan vuoden aikana olemme saaneet olla mukana synnyttämässä kahta uutta Vaatepankkia. Vaatepankki on Momssien palveluiden hittituote ja lippulaiva. Vuoden kierron jälkeen voimme kertoa yhdistyksellä olevan kuudella eri paikkakunnalla Vaatepankkeja, joita pyörittävät yli sata vapaaehtoista. Vapaaehtoisten koulutus, virkistys ja hyvinvointi on yhdistyksen sydämen asia, jota me hanketyöntekijät olemme saaneet työssämme vaalia. Vaatepankit tarjoavat lähinnä lapsiperheille taloudellista helpotusta arjen vaatehankinnoissa ja ovat oiva tapa kierrättää itselle tarpeetonta tarvitsijalle. Vuoden 2022 aikana Vaatepankkien kautta vaatetettiin yli 4000 henkilöä. Vapaaehtoiset tekevät siis mittaamattoman arvokasta työtä, joten heistä tuleekin pitää hyvää huolta ja osoittaa näin työn sekä sen tekijän arvo.
Syksyllä hankkeen ja yhdistyksen kivijalka vahvistui Annukka Navisin ottaessa toiminnanjohtajan tehtävät hoitaakseen. Näin yhdistyksen puheenjohtaja Elina Rantalahti sekä yhdistyksen hallitus saavat olla vapaampia Momssien arjen askelista, suunnaten ajatuksia jo yhdistyksen tulevaisuuteen. Annukka on mm. tuulettanut yhdistyksen kotisivut, joiden pariin me hanketyöntekijät voimme ihmisiä ohjata löytämään vastauksia Momssien toiminnasta.
Summa summarum, työtä on tehty hankkeen nimen mukaisesti YHDESSÄ niin yhdistyksen sisällä kuin yhteistyöpinnoilla eri toimijoiden kanssa. Voimavaroja yhdistämällä voimme olla enemmän, ollen muutosvoimana yhteiskunnan rattaissa lähtien liikkeelle yksittäisestä ihmisestä, tapahtumasta, toiminnasta. Momssien sloganilla hankkeen uuteen toimintakauteen: Tehdään Yhdessä pieni pala parempaa maailmaa, perhe kerrallaan.
Kristiina ja Ulla, Yhdessä-hankkeen duunarit
© momsforkids.fi