27.09.2023 Minja Keto

”Äiti, voiko sun unelma silti olla toteutunu, vaikka vauvanhoito onkin välillä raskasta?” kysyi viisivuotias tyttäreni pienen pohdinnan jälkeen. Olin hetkeä aiemmin kertonut hänelle, olevani hurjan onnellinen, kun unelmani kahdesta ihanasta tyttärestä on toteutunut. Oli kaunis loppukesän päivä ja olimme yhdessä lenkillä. Olimme hetkeä aiemmin nähneet upean sateenkaaren, joka tuntui täydentävän muutenkin kaunista iltaa. Vastasin viisivuotiaalle hetkeäkään empimättä, että vaikka unelmat toteutuvat, se ei tarkoita, että kaikki olisi aina kivaa. Myöhemmin jäin itsekin pohtimaan tuota kysymystä. Voiko unelmien toteutuminen olla myös ajoittain raskasta? Olimme mieheni kanssa haaveilleet toisesta lapsesta jo pidempään, mutta ajatus toisesta useamman vuoden kestävästä vatsavaivojen värittämistä rikkinäisten öiden loputtoman pitkältä tuntuvasta putkesta oli tuntunut liian raskaalta. Siitä huolimatta olimme päättäneet tavoitella unelmaamme.

Prinsessasadut, joita meilläkin on viime aikoina luettu ahkerasti pikkusiskon ruoka-aikojen ohella, päättyvät aina siihen, kun unelmat toteutuvat. Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti. Saduissa on usein lähes taianomainen hetki, jolloin vaikeudet väistyvät ja kaikki on täydellistä. Harvemmin kerrotaan siitä, kuinka prinssin ja prinsessan yhteiselo ei ollutkaan aina niin helppoa ja mukavaa, vaan vaati harjoitusta kommunikoida sekä sovittaa yhteen kahden ihmisen toiveet ja tarpeet hektisessä arjessa. Sadussa ei kerrottu, kuinka mielenterveyden haasteet, rahahuolet tai erilaiset arvot kuormittivat perheen yhteyttä tai pienen kruununperillisen kanssa valvotut yöt, allergiat ja tahtoikä saivat miettimään, oliko tämä nyt todellakin sitä, mitä halusin.

Tosielämän onnellisia loppuja on olemassa, mutta niiden löytäminen on mahdollista vasta, kun tiedämme mitä etsiä. Unelmien toteutuminen ei tarkoita sitä, että kaikki elämämme vaikeudet poistuisivat. Paitsi unelman tavoitteleminen, myös sen eläminen voi olla ajoittain niin raskasta, että kyseenalaistaa itsekin oman unelmansa: Oliko tämä sitä mitä todella halusin? Onko tämä kaikki sen arvoista? Näistä tärkeistä kysymyksistä käsin päästään olennaisen äärelle. Kun elämässä tulee eteen vaikeita hetkiä, voi olla hyvä miettiä mihin suuntaa katseensa. Ajoittain voi olla hyvä katsoa omaa elämäänsä hieman isommassa mittakaavassa ja pohtia, mitkä elämän haasteet ovat seurausta toteutuneista unelmista? Puolison kanssa riitely ei onnistuisi, jos unelma puolisosta ei olisi toteutunut. Lapsen tahtoikä tuntuu ainakin hetken ajan pieneltä murheelta, kun pohtii elämäänsä ilman toteutunutta unelmaa lapsesta. Asuntolainan maksaminen tuntuu huomattavasti mukavammalta muistellessa aikaa, jolloin oma koti oli vasta haave.

Elämässämme vahvistuvat usein ne ajatukset, joille annamme tilaa. Näin vauva-arjen keskellä olen yrittänyt opetella antamaan tilaa toteutuneelle unelmalleni toisesta lapsesta. Kuinka ihanaa onkaan nuuhkia vauvan tuoksua, sylitellä vielä hetken pidempään, silitellä pehmeää poskea ja seurata uuden oppimista. Pikkusiskon nukkuessa samat jutut tehdään isosiskon kanssa. Hetkenhän ne vain ovat pieniä. Tuntuisi kamalalta menettää tuo hetki tai unohtaa nauttia siitä. Usein nuo yhteiset hetket tuntuvat antavan voimaa kestää myös huonosti nukuttuja öitä yhdistettynä kaikkiin ruuhkavuosien haasteisiin.

Lenkkimme jatkui muutaman sata metriä idyllisenä. Isosisko polki pyörällä edellä ja me tulimme vaunujen kanssa perässä. Luonto tarjosi parastaan. Sitten alkoi ripotella vettä. Sitähän se sateenkaarikin tiesi; tarvitaan sekä aurinkoa että sadetta, jotta saadaan aikaan jotain kaunista.

Minja Keto, Momssien halituksesta

takaisin alkuun

gfdgf